Συλλέγοντας Αντίκες

Η ομορφιά, όπως λένε, μπορεί να είναι στο μάτι του θεατή, αλλά η αξία μιας αντίκας βρίσκεται σίγουρα στην καρδιά του συλλέκτη.

Οι αντίκες είναι μια μορφή τέχνης. Όπως το έργο τέχνης, οι αντίκες γίνονται περιζήτητες για την αισθητική αξία τους, το αναπαραστατική νόημά τους, καθώς και την ικανότητά τους να προσφέρουν ευχαρίστηση με την απέραντη ποικιλία τους. Πρόκειται για μοναδικά κομμάτια, ιδιαίτερα και πολύ συγκεκριμένα για την εποχή τους, που παραπέμπουν σε ένα μοναδικό χρόνο και τρόπο ζωής.

Οι αντίκες κρατούν ένα απεριόριστο σύμπαν γνώσης που περιμένει υπομονετικά να αποκαλυφθεί. Όπως ένα βιολί, περιμένοντας είναι επόμενο ιδιοκτήτη περνά μέσα από την ιστορία από γενιά σε γενιά. Και οι άνθρωποι που συλλέγουν αντίκες είναι τόσο παθιασμένοι για τις συλλογές τους, όσο και με την ανακάλυψη των παλιών πραγμάτων που τους φέρνουν πιο κοντά στο παρελθόν.

Για τους συλλέκτες, οι αντίκες χρησιμεύουν επίσης ως έλεγχος της πραγματικότητας. Μας διηγούνται πράγματα που συνέβησαν στο παρελθόν και είναι δείκτες μιας ιστορικής διαδρομής που αντιπροσωπεύει τη μονιμότητα, καθώς και την αλλαγή, και πάνω απ ‘όλα, παρέχουν έναν τρόπο αναγνώρισης της μετάβασης στο μέλλον.

Όταν θαυμάζουμε μια αντίκα, κατά μία έννοια, αναζητούμε μια ιστορία και τη δύναμη που αποπνέει το αντικείμενο λόγω του παρελθόντος του. Κάθε κομμάτι είτε πρόκειται για έπιπλο, κιβώτιο, σφυρήλατο σίδερο, πήλινη κανάτα, πορσελάνη του 18ου και 19ου αιώνα, έρχεται με μια ιστορία. Μας πληροφορεί για το τι έκαναν με αυτά τα κομμάτια οι άνθρωποι πριν από εμάς, και μας συνδέει με αυτούς μέσα από τα αντικείμενα που επέλεγαν και που χρησιμοποιούσαν. Πολλές αντίκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα, και έτσι τα κομμάτια αυτά συνδέουν την παλιά ιστορία τους με τη δική μας νέα «ιστορία» και με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν μια δεύτερη ιστορία για τον επόμενο ιδιοκτήτη τους.

Αλλά ακόμη και αν ξεφύγουμε από την πρακτική ιστορική χρήση τους, οι αντίκες έχουν τη δική τους ιδιαίτερη δύναμη λόγω αυτού που είναι. Όταν ερχόμαστε σε επαφή με ένα αντικείμενο, ένα όμορφο, απλό, καλοφτιαγμένο αντικείμενο, του οποίου οι γραμμές είναι μέσα στη χάρη και την ομορφιά και του οποίου το ανακλώμενο φως αγγίζει το πνεύμα μας, μπορούμε να πούμε ότι το κομμάτι έχει «δύναμη». Λόγω της χάρης της, της υφής ή του χρώματος της, μας ελκύει, αλλά ίσως η μεγαλύτερη δύναμη μιας αντίκας μπορεί να είναι η αίσθηση του μυστηρίου που μας προκαλεί. Με απόσταση 200 χρόνων μεταξύ του σήμερα και του χρόνου που φτιάχτηκε, θα πρέπει να αναζητήσουμε τις πολλές ζωές της. Αυτό ίσως είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που ελκύει τόσο έναν συλλέκτη.

Φυσικά, υπάρχει πάντα η νομισματική αξία μιας αντίκας. Πολλές αντίκες που βγαίνουν σε πλειστηριασμούς μεγάλων οίκων παγκοσμίως έχουν τεράστια χρηματική αξία, ενώ κάποιες φυλάσσονται σε θησαυροφυλάκια ή σε κλειστές προσωπικές συλλογές, μακριά από μάτια αδιάκριτα, ή από κίνδυνο φθοράς. Για μερικές αντίκες, η οικονομική αξία που έχει ένα συγκεκριμένο κομμάτι μπορεί να αυξηθεί, ενώ για άλλα είδη, η νομισματική αξία μπορεί να μειωθεί. Δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας συλλέκτης για να προβλέψει με ακρίβεια αν μια συγκεκριμένη αντίκα θα ανεβαίνει σε αξία ή όχι. Ωστόσο, η πραγματική ευχαρίστηση που απολαμβάνει ένας έμπειρος συλλέκτης αντίκας είναι συχνά περίπλοκα συνυφασμένη με την εγγενή ανατίμηση του συγκεκριμένου συλλεκτικού είδος.

Η συλλογή αντίκας προσφέρει στους ιδιοκτήτες τους αμέτρητες στιγμές οπτικής εκτίμησης, ένα κατόρθωμα που η κυριότητα άλλων αντικειμένων, ή ένα απλό άλλο χόμπι δεν μπορεί ενδεχομένως να προσφέρει.

Στην Ελλάδα, η ύπαρξη αντικερί, προσφέρει σε συλλέκτες αλλά και ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να δουν αντικείμενα από κοντά, αλλά και να επιλέξουν εκείνα που τους συναρπάζουν, είτε για να τα προσθέσουν στην προσωπική συλλογή τους, είτε για να διακοσμήσουν το χώρο τους με ένα αντικείμενο αναμφισβήτητης αισθητικής αξίας και ομορφιάς.

  • 2
  •  
  •  

αντικες

Comments are closed.