Επένδυση σε φωτοβολταϊκά συστήματα

Μια από τις ασφαλέστερες επενδύσεις σήμερα είναι η επένδυση σε φωτοβολταϊκά συστήματα, καθώς προσφέρει εξασφαλισμένο εισόδημα τουλάχιστον για 25 χρόνια. Είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση με άμεσα αποτελέσματα, αφού το κέρδος ξεκινά από τον πρώτο κιόλας μήνα.

Επενδύστε σε φωτοβολταϊκά συστήματα

Η επένδυση σε φωτοβολταϊκά συστήματα τυγχάνει σε ευνοϊκή περίοδο, καθώς η ΔΕΗ θα συνεχίσει να αγοράζει ρεύμα από ιδιώτες παραγωγούς σε τιμή κοντά στα 0,55 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ πουλάει σε τιμή 0,12 ευρώ περίπου. Η τιμή αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά συστήματα προσαρμόζεται στο 25% του προϋπολογισμού κάθε έτος, ενώ το καθαρό εισόδημα για τον παραγωγό είναι αφορολόγητο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η επένδυση στα φωτοβολταϊκά συστήματα δίνουν τη δυνατότητα απόσβεσης μέσα σε μια πενταετία, ενώ το καθαρό ετήσιο εισόδημα για έναν ιδιώτη που έχει κάνει τη συγκεκριμένη επένδυση, μπορεί να φτάσει περίπου τα 7,500-8,000 ευρώ.

Η επένδυση σε φωτοβολταϊκά συστήματα απευθύνεται τόσο σε οικιακούς καταναλωτές όσο και σε μικρές επιχειρήσεις που σκέφτονται να τα εγκαταστήσουν σε ταράτσες, δώματα και στέγες κτιρίων. Για το όριο των 10KW που θέτει η ΔΕΗ απαιτούνται περίπου 30.000 ευρώ επένδυση, με δεδομένο ότι το κάθε κιλοβάτ κοστίζει περίπου 3000 ευρώ. Τα συστήματα μπορούν να εγκατασταθούν και σε κοινόχρηστους χώρους αν βέβαια υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων ενοίκων – π.χ. σε μια πολυκατοικία.

Η ενέργεια που παράγεται από τα συστήματα πωλείται στη ΔΕΗ στο σύνολο της, και έτσι ο πωλητής μπορεί να δει μηδενικούς λογαριασμούς ρεύματος: αν δηλαδή η αξία της ενέργειας που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά συστήματα φτάνει τα 300 ευρώ, και ο λογαριασμός ρεύματος τα 150, η ΔΕΗ θα πληρώσει 150 ευρώ στον πωλητή.

Η επένδυση σε φωτοβολταϊκά συστήματα είναι μια συμφέρουσα προοπτική, καθώς ο παραγωγός και πωλητής δε χρειάζεται να κάνει έναρξη επαγγέλματος, αλλά αντίθετα δικαιούται έκπτωση σε δαπάνες που φτάνουν περίπου και το 20%, για τις εγκαταστάσεις των φωτοβολταϊκών συστημάτων, γεγονός που σημαίνει ότι το πραγματικό κέρδος του επενδυτή είναι αρκετά μεγαλύτερο από διάφορες απόψεις.

Φωτοβολταϊκά, φωτοβολταϊκά συστήματα

Comments are closed.